2X7A2106Як місцевим громадам досягти сталого розвитку завдяки децентралізації, сьогодні обговорюють учасники конференції «Спроможні громади – основа розвитку регіонів» у місті Тернопіль. Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» зібрав усіх учасників процесу децентралізації – органи влади, міжнародних донорів та об’єднані територіальні громади.

Під час відкриття Бенедікт Герман, Спеціаліст з питань політики, Групи з підтримки для України, Делегації Європецського Союзу в Україні підкреслив "Найбільш важливою цінністю для громад, яку вони мають, є чесна, прозора та швидка адміністрація. І на цьому етапі ви маєте думати далі над тим, що ви як об'єднані територіальні громади, можете запропонувати інвесторам". 

2X7A2312Радник з питань демократичного врядування Маркус Бранд також підкреслив: "Спільно з іншими донарами ми всі зараз намагаємося підтримати реформу децентралізації в Україні. Реформа врядування, економічний розвиток, соціальна рівність зараз залежить від самоорганізації громад. Звичайно Центральні органи управління відіграють важливу роль, однак найважливіша роль відведена громадам".

«Процес децентралізації залежить від кожного з нас особисто. Тернопільська область є передовою в цьому напрямку. Саме тому й було обрано місце проведення даної конференції на Тернопільщині. Результати цього процесу сьогодні вже відчутні. Ми маємо далі допомогти громадам у цьому процесі, створити сприятливі умови для їхнього подальшого розвитку. Успіх сьогодні - тільки за об’єднаними громадами», - під час відкриття наголосив Віктор Овчарук, Голова Тернопільської обласної ради.

2X7A2179Вітаючи учасників Ігор Вонс, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації також зауважив: «Для нас є знаковим проведення на конференції саме на Тернопільщині. Ми є одними з передових у цьому процесі. Люди хочуть змін, покращення життя, хочуть динамічно розвиватися і рухатися вперед. Сьогодні вже створено 26 ОТГ на Тернопільщині, і планується створити ще 11. Завдяки фінансовій децентралізації бюджети ОТГ мають значне перевиконання. Село сьогодні ожило. Будуються садочки, школи, дороги, ФАПи, кооперативи. Ми сподіваємося на подальшу співпрацю з нашими партнерами з ЄС та ПРООН у цьому напрямку»

Під час конференції було презентовано посібник з децентралізації, який містить практичні вправи та приклади впровадження реформи децентралізації. За результатами конференції будуть вироблені спільні рекомендації щодо підготовки та впровадження стратегічних планів об’єднаних громад, удосконалення механізмів надання послуг членам громад, посилення їхньої фінансової спроможності, подальшої розробки спільних ініціатив влади, донорів та громад задля пришвидшення руху останніх до європейських стандартів. 

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73