14102329 1502002969825698 7904504162062262309 n30-31 серпня в м. Харків за підтримки МРГ та Харківської облдержадміністрації та обласної ради відбувається дводенний кластерний тренінг для контактних осіб облдержадміністрацій, облрад, РДА/РР – партнерів Проекту з Харківської, Дніпропетровської, Луганської та Донецької областей
Перший день присвячено досвіду #МРГ щодо розумних міст, енергоефективним проектам та проектам з альтернативної енергетики та реформи децентралізації влади в Україні.
Основним акцентом в розвитку територіальних громад учасники з чотирьох областей визначили методологію #МРГ, яка допомагає об’єднувати громаду. Завдяки участі в проекті або реплікації методології проекту – новоутворені громади «проходять» процес децентралізації менш «болюче», досвідчені люди, які ознайомлені з підходами Проекту менш супротивляться нововведенням, сильні громади, які виросли завдяки проекту стають більш самодостатніми та розвиненими.

По реформі децентралізації влади виступили:
1. Мерефянський міський голова – голова Мерефянської об’єднаної територіальної громади Сітов Веніамін;
2. Голова Великобурлуцької РДА - Слиш Віктор.
Заслухали представників об’єднаних громад. 

Учасниками тренінгу були визначені проблемні та позитивні сторони децентралізації, бюджетні, економічні, соціальні питання.
Головним, поки що проблемним аспектом на думку учасників є фінансування делегованих повноважень, земельні повноваження, фінансування соціальної сфери.

Наступним актуальним питанням є обмін досвідом з реалізації проектів з альтернативної енергетики та енергозберігаючих ініціатив громад.
З питань та досвіду енергозбереження та альтернативної енергетики виступили інженер Проекту Олег Баранецький, представники будівельних та монтажних компаній, експерти з енергоменеджменту, представники партнерських університетів.
Досвід МРГ з альтернативної енергетики та енергоефективних технологій доводить 27-40% економію енергоносіїв в ТУП при використанні енергоефективних технологій та альтернативної енергетики. 
За альтернативної енергетикою майбутнє
За сильними громадами майбутнє
МРГ розвиває людей.

На другий день учасників чекає:
- Стратегія розвитку ОТГ
- Залучення інвестицій ОТГ
- Практикум для ГО/ОСББ по ПРОЗОРО

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73