DSC0846931 липня завдяки проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) спільно з керівництвом обласної, районної і місцевої влади та громадських організацій урочисто відкрили відремонтований будинок для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з особливими потребами у селі Нова Галещина Полтавської області. 

У житловій будівлі для тимчасового розміщення ВПО було здійснено капітальний ремонт першого поверху, замінено покрівлю, вікна, каналізаційну систему, систему водопостачання, встановлено сантехнічні прилади, систему електроопалення у кімнатах першого поверху та бойлери гарячої води, опоряджено стіни, стелі та підлогу, встановлено пандус на вході.DSC08476

По завершенні ремонтних робіт на першому поверсі будівлі гуртожиток у Новій Галещині став тимчасовим притулком для 56 людей з обмеженими можливостями. Загальна вартість мікропроекту становить понад 1,5 млн грн, з яких проект ЄС/ПРООН виділив понад 1 млн грн. Після відновлення першого поверху ЄС виділив додаткові кошти у розмірі 1 млн грн для капітального ремонту другого поверху будівлі.

«Основна мета Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є сприяння сталому місцевому розвитку для покращення умов життя українських громадян. У нинішній ситуації, яка склалася у країні, ми спільно повинні зробити все можливе, аби підтримати людей у їхніх нагальних потребах. Саме тому підтримка внутрішньо переміщених осіб та відновлення соціальної інфраструктури сьогодні є одним із наших пріоритетів. Відновлення гуртожитку у Новій Галещині наглядно продемонструвало згуртовані зусилля проекту, влади на всіх рівнях та громади», наголосила Світлана Слабінська, спеціаліст із моніторингу та зав’язків з громадськістю проекту ЄС/ПРООН МРГ.

DSC07906«Сьогодні в нинішніх умовах люди особливо потребують допомоги. З боку обласної влади ми докладатимемо зусиль, для того щоб максимально полегшити життя тим, хто цього потребує. У цьому плані співпраця з проектом дала нам багато цінного: і досвід співфінансування для реалізації потрібних людям місцевих ініціатив, і досвід спільного проектного менеджменту», підкреслив Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради.

Голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, керівник апарату Полтавської обласної державної адміністрації Микола Білокінь та спеціаліст із моніторингу та зав’язків з громадськістю проекту ЄС/ПРООН МРГ Світлана Слабінська урочисто перерізали стрічку на вході до гуртожитку. Борису Литвиненку, переселенцю з Макіївки Донецької області, вручили символічний ключ від усіх кімнат відремонтованої будівлі. Там Борис разом з трьома синами знайшов тимчасовий притулок в гуртожитку Новій Галещині, покинувши рідну оселю в Макіївці. Чоловік власноруч допомагав будівельникам під час ремонту по облаштуванню кімнат. Борис привіз із собою масажне крісло і нині сподівається повернутися до професії масажиста вже у нових умовах.DSC08075

Окрім відновлення об’єкту для розміщення ВПО у Новій Галещині, спільний проект ЄС/ПРООН МРГ реалізував ще один мікропроект у місті Комсомольськ Полтавської області на загальну суму в близько 770 тис. грн. Завдяки капітальному ремонту готелю «Славутич» у Комсомольську майже сто ВПО отримали нормальні умови для проживання. 

 

Довідкова інформація

Європейський Союз спільно з ПРООН та за підтримки місцевої влади підтримує проекти громад для відновлення 26 об’єктів соціальної інфраструктури (20 з яких вже повністю завершені) у 9 областях – Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Запорізькій, Одеській,  Вінницькій, Черкаській, Донецькій та Луганській – із загальним бюджетом у понад один мільйон доларів.

Третя фаза Проекту ЄС\ПРООН МРГ має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні та  впроваджуватиметься протягом 2014  - 2018 років із загальним бюджетом 23.8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро). У Полтавській області Третя фаза Проекту МРГ була представлена у жовтні 2014 р.  Вісім районів були відібрані для впровадження Проекту в області. Окрім цього, компонент з розвитку міст буде впроваджуватись у 2 містах Полтавщини – у Миргороді та Комсомольську.

Більше інформації про проект МРГ можна знайти на сайті  www.cba.org.ua, або ПРООН в Україні - www.undp.org.ua, та на сторінці у Фейсбук - http://www.facebook.com/UNDPUkraine.    

 

 

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73