IMG 8306

Третя фаза спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) була представлена сьогодні в Одеській області за участі  представників обласних  та місцевих органів влади, громадського та приватного секторів та медіа для обговорення подальшої співпраці щодо сприяння сталому місцевому розвитку задля покращення умов життя людей в Одеській області.

Серед почесних гостей були присутні Ініта Пауловіча, Заступник Постійного Представника ПРООН в Україні, Оксана Реміга, Старший програIMG 8264мний менеджер Програми розвитку ООН в Україні, Олена Рудіч, Спеціаліст з розвитку громад Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Наталя Чегодар, заступник голови Одеської обласної ради Петро Хлицов,  керівники районних державних адміністрацій та рад, а також керівники міських та сільських рад.

«Проект МРГ протягом перших двох фаз підтримував місцевих жителів самостійно обирати пріоритети розвитку громад, та відігравати провідну роль у їх впровадженні», зауважила пані Пауловіча. «Третя фаза Проекту МРГ продовжуватиме підтримувати сталий розвиток та демократичні цінності, які розділяють і ПРООН, і Уряд України. Проект МРГ є тим майданчиком, який зараз об’єднує всю Україну. Завдяки цій платформі, громади можуть бути активними у впровадженні тих заходів, які вони вважають першочерговими для покращення умов життя. Ми також щиро цінуємо співпрацю між владою та місцевими громадами, яка була запорукою успіху МРГ на всіх рівнях».

Третя фаза Проекту МРГ IMG 8283впроваджуватиметься протягом 2014-2018 років із загальним бюджетом 23.8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро).  Мета Проекту - сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив по всій Україні.

«Методологія МРГ зарекомендувала себе як важливий інструмент для позитивних зрушень у місцевому самоврядуванні та покращенні умов життя людей», зазначила пані Реміга. «Ми високо цінуємо партнерство між місцевими громадами та місцевими урядами, що також стало внеском у ці позитивні зміни. Ми сподіваємося на продовження такої співпраці і протягом МРГ-ІІІ. Третя фаза Проекту підтримуватиме Уряд України щодо посилення ролі місцевого самоврядування та щодо впровадження політики з децентралізації. МРГ-ІІІ всіляко сприятиме управлінню знань та діалогу з питань політик, оскільки місцевий розвиток – це ключ до майбутнього України».

Під час третьої фази Проект МРГ надаватиме підтримку обласним та місцевим органам влади щодо поширення кращих практик та досвіду із спільного планування та подальшого поширення підходу, орієнтованого на громаду, в ОдесIMG 8310ькій області. Діяльність Проекту МРГ буде спрямовано на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури в таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання спільно з  розвитком малого аграрного бізнесу. Проект надаватиме підтримку Уряду України у впровадженні реформ з децентралізації та поширенні інноваційних підходів щодо спільного планування та сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через центри управління знаннями та впровадження курсу в навчальні програми двадцяти університетів.

Процес впровадження першої фази Проекту МРГ в Одеській області розпочався в березні 2008 року .  Згодом  в Одеській області успішно розпочалася друга фаза Проекту в липні 2011 року. Протягом двох фаз Проекту МРГ усього 112, 172  тисяч чоловіків, жінок та дітей Одеської області покращили умови свого життя через реалізацію мікропроектів щодо відновлення 50 дитячих садків та шкіл, 13 медичних пунктів, 23 доступу до якісної води, 7 проектів енергозберігаючого вуличного освітлення. Дані місцеві ініціативи були успішно реалізовані завдяки об’єднанню зусиль мешканців сіл, місцевої, районної та обласної влади, Проекту МРГ та приватних спонсорів.

 

 

 

МРГ в соціальних мережах

Наші контакти

Адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 20, офіс 704-708
Тел.: +38 (044) 253 59 75, Fax: +38 (044) 253 59 73